Jagten på den bedste mascara. Hvad bør den indeholde?

Ved du hvad din mascara indeholder? Nogle af ingredienserne kan være skadelige for dig, mens andre kan nære dine vipper. Det er godt at vide hvad en naturlig mascara bør indeholder og hvilke ingredienser der skal undgås.

I disse dage bliver vi mere og mere bevidste om de mulige farer der opstår ved at bruge produkter med giftige kemikalier. Der er lavet mange apps der kan hjælpe dig med at tjekke ingredienserne ved at scanne stregkoden eller kopiere INI-navnet. Det er dog altid godt at stole på din egen viden om naturlige og giftige ingredienser i produkter.Så det er på høje tid at tjekke hvad din mascara kan indeholde.

Kosmetiske pigmenter

Pigmenter virker til at være det vigtigste element for mascara – de farver vipperne mørkere og definerer dem. Den mest almindelige er kulsort, som giver en intens mørk farve. Specifikke toner og refleksioner dannes ved en komposition der indeholder ingredienser såsom jern eller kromoxider, ultramarin, pulveriseret guld eller aluminium, såvel som mica-agtig pigmenter. Ikke-økologiske pigmenter kan give overfølsomhed, så det er bedre de økologiske og mineralske af slagsen.

Plejende ingredienser

For nyligt er plejende mascaraer blevet mere populære. Den primære fordele er, at mens man bruger det, kan det pleje dine vipper i mellemtiden! Sådan mascaraer indeholder planteolier (argan, castor, sesam, hørfrø, eucalyptus), ekstrakter (fra hvedekim, thyroid, sølv lind), vitamin A, C, E og F, såvel som keratin, silke, arginin, panthenol og mange flere. Det er umuligt for en enkelt mascara at have alle de ovenstående ingredienser, men det er værd at finde en der har så mange som muligt.

Hvad kan der ellers findes i din mascara?

Mascaraer er fyldte med ingredienser der giver dem de rette egenskaber, inklusiv konsistens, viskositet, anvendelighed såvel som modstandsdygtighed overfor vand. Igen er de økologiske mascaraer langt bedre – i stedet for paraffin og mineralske olier, bør de indeholder ugiftig voks: vegetabilsk (f.eks. carnauba) eller bivoks. Mange mascaraer indeholder også ingredienser såsom polymerer, silikoner og hærdere, for eksempel cellulose, arabisk gummi – dem der fordeler blækket, fleksbilitet, fortykkende effekt, forlængelse og krøl.

Usunde ingredienser

Desværre kan mascaraer ofte indeholde ingredienser der kan skade vores vipper, forårsage irritation og allergi. Der er ingen tvivl om at de bør ekskluderes fra listen over ingredienser. Blandt dem findes der parabener, nikkel eller kviksølv-komponenter, pulveriseret aluminium, alkoholer, såvel som andre slags syntetiske og konserverende stoffer. Gode konserverende egenskaber bør også indeholde naturlige ingredienser, så skadelige ingredienser fjernes.